Rubeľ ďalej padá, a to aj napriek zvýšeniu úrokovej sadzby

16.12.2014 Celý región

Moskva 16. decembra (TASR) - Ani drastické zníženie hlavnej úrokovej sadzby ruskej centrálnej banky nepomohlo zmierniť tlak na ruskú menu, ktorá ďalej padá na nové historické minimá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rubeľ na začiatku dnešného obchodovania nakrátko posilnil voči doláru o 9 % vďaka rozhodnutiu centrálnej banky, ktorá zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu až o 650 bázických bodov na 17 % z 10,5 %. Ale ruská mena rýchlo prišla o svoje zisky a znova začala padať.

Kurz rubľa oproti doláru sa o 10.07 SEČ znížil o 2,6 % na 66,14 RUB/USD a oproti euru klesol o 4,8 % na nové historické minimum 82,67 RUB/EUR. Na príčine je ďalšie zníženie cien ropy a tiež sankcie, ktoré zaviedol Západ proti Rusku za jeho prístup ku kríze na Ukrajine.

Ruskú centrálnu banku čaká podľa analytikov nesmierne ťažká úloha. Jej snahu o stabilizáciu rubľa totiž podkopávajú klesajúce ceny ropy. Na ilustráciu, cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa už prepadla pod hranicu 60 USD (48,28 eura) za barel (159 litrov) a cena americkej WTI je nižšia ako 55 USD/barel.

Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že za pádom rubľa sú okrem ropy aj špekulanti zo Západu. Slabý rubeľ totiž ohrozuje jeho popularitu, ktorá sa čiastočne opiera o garancie prosperity a stability Ruska.

(1 EUR = 1,2426 USD)
 

Vyberte región